Mine matreiser

Smaken av Italia...

Our Services

Jeg elsker å reise for å lære mer om andres matkulturer for å få ny kunnskap, inspirasjon og oppdage nye smaker. Å utvide min kunnskapsbank når det kommer til råvarer, sammensetninger og helseaspektet er viktig for at jeg skal kunne dele videre med deg. Italia har alltid ligget mitt hjerte nært og før Corona arrangerte jeg mat & vin turer hit.

Trykk på “play” knappen for å se litt fra min oppdagelses reise til Bologna, Emilia- Romanga distriktet for å lære mer om den italienske matkulturen og hvorfor de topper kåringen som verdens sunneste land. 

 

Start video

en smak av verden for matglede & god helse

Når jeg reiser oppdager jeg ny, smakfull og helsebringende mat og råvarer, som jeg tar med meg inn i min matlagings hverdag.  Det kan du også med disse tipsene!

extra virgin olivenolje

Felles for middelhavdietten, uansett land, er bruken av extra virgin olivenolje til all matlaging - både varm & kald.

krydder

I mange matkulturer brukes det mye krydder som gir god smak og god helse som kanel, gurkemeie, ingefær, hvitløk og fennikel frø.

Friske urter

Friske urter gir god smak, farge til maten og god helse. Bruk enten koriander, mynte, basilkum og flatblad persille over all mat før servering.

Chili!

Bruk gjerne chili oftere i maten din da den setter opp forbrenningen og blodsirkulasjonen. Den kan også hjelpe å redusere saltmengden i maten.

mer plantebasert

I mange land slik som Italia, er kjøttmengden ofte mindre enn i Norge og det spises mer plantebasert.

Spis sesongbasert

Å spise sesongbasert er noe mange land er flinke til, og som også tidligere var en viktig del av den norske matkulturen. Ta tilbake matsesongene - spis og konserver ferskmaten når den er i overflod!

carina i Italia høster grønnsaker
Buffalo mozzerella

Caprese salat med olivenolje

Caprese salat er en klassiker og representer det italienske flaget- rødt, grønt og hvitt. 

Chili & søtpotet suppe

søtpotet suppe med chili

Min søtpotet suppe med chili og spinat må du bare lage! Enkel og smakfull.

urte og eplesalat

eplesalat med urter

Min eplesalat med friske urter i både dressingen og salaten må du prøve.

banner italia

Jakten på det gode liv...

"La dolce vita"- sunn på italiensk vis

Naturvin

Orsi Vigneto San Vito vingård som ligger vakkert til i åsene av Bologna. Her dyrker Federico ikke bare økologisk vin, men biodynamisk naturvin. Dette var mitt første møte med denne typen vin og jeg hadde lenge lurt på hva som var forskjellen på «økologisk» og «biodynamisk» mat og drikke generelt. Ikke minst klinger «naturvin» som musikk i mine ører! LES MER OM DET OG SE VIDEO HER

god helse med godt samvær

Et av de viktige tingene som jeg lærte i Italia var viktigheten av sosialt samvær for en god helse, og ikke minst for å holde hjernen frisk og sterk, samt forebygge både depresjoner og sykdommer som demens. Her er en gjeng med godt voksne italienske menn samlet på den lokale kafeen for å spille kort, drikke litt vin, spise og sladre! Veien til god helse involverer mer enn bare mat. LES “NONNAS” RÅD HER

Olivenolje sommelier

I Toscana, Italia hadde jeg min første olivenolje smaking og ble med dette “bitt av basilien” og utdannet meg senere til olivenolje sommelier. LES MER OM OLIVENOLJE HER

Carina & federico- norsk drikkekultur vs. italiensk

Our Services

I vin er det sannhet 

Nordmenn har et rart og noe anstrengt forhold til alkohol generelt, noe som kan føre til usunne vaner i lengden. Som sørlending er jeg vokst opp i «Bibelbeltet» og kan dermed bekrefte dette. Vin var synd, men i voksen alder vet jeg at vin er kultur og kan være en del av et sunn og balansert kosthold og livsstil. 

Kultur omkring vin, og alkohol generelt, er absolutt noe nordmenn kan ha godt av å ta til seg fra andre kulturer, spesielt den italienske hvor vin har vært en del av deres kultur siden før Kristus. Historien går tilbake mer enn 4000 år og Italia står i dag for 1/3 av verdens totale vinproduksjon og er landet som produserer mest vin i verden med ca. 50 millioner hektoliter i året, avhengig av årets avling. Vin er en stor og naturlig del av både Italias og andre søreuropeiske lands hverdag. Et liv uten vin ville vært utenkelig! 

I denne u-redigerte videoen ( og jo da med litt vinsmaking både før og etter dens opptak på gården)  diskuterer Federico og jeg forskjellen på norsk og italiensk drikke-kultur på hans vingård som ligger i Valsamoggia like utenfor Bologna.

Hva er det som gjør at italienerne fortsatt havner på toppen som “verdens sunneste land” selv om vin er en så stor del av deres drikke-kultur og hva kan vi nordmenn ta med oss for å ha et litt mer balansert syn på alkoholholdig drikke?

TRYKK PÅ “PLAY” KNAPPEN FOR Å HØRE SVARENE.

Play Video about Vito San orsi
Carina i italia lokal mann
løk italia
carina italia med griser

Smaken av italia

helse

matglede

spelt italia
mozzerella
pasta italia
carina og federico san orsi vin
juice detox carina

Takk for at du har meldt deg på! Husk å sjekk innboksen din. Har du ikke fått e-post fra meg sjekk spam/søppelkassen din.