Blogg

Biodynamisk naturvin- bærekraftig og sunnere

Orsi Vigneto San Vito vingård som ligger vakkert til i åsene av Bologna. Her dyrker Federico ikke bare økologisk vin, men biodynamisk naturvin. Dette var mitt første møte med denne typen vin og jeg hadde lenge lurt på hva som var forskjellen på «økologisk» og «biodynamisk» mat og drikke generelt. Ikke minst klinger «naturvin» som musikk i mine ører!

Lurt av vinen 

Vin er i utgangspunktet et naturprodukt og assosieres med en god livsstil og er en kvalitets vare. Men visste du at vinen din blir tuklet med på lik måte som annen mat og drikke? Vinenes verden er langt i fra så naturlig og «ren» som vi gjerne liker å tro den er, og alle de negative effektene du opplever av å drikke den er ikke alltid grunnet ett for stort inntak. Av og til kan det rett og slett være at du har drukket en vin som er manipulert og full av tilsetningsstoffer og andre ugunstige ting. 

 

Visste du dette om kommersielle vinproduksjon? Dette skjer med vinen din … 

 

Naturlig gjær drepes- Naturlig gjær som vokser på durene drepes av sprøytemidler og industriell gjær tilsettes. Denne gjæren er standardisert og kan inneholde GMO ingredienser. 

Faregstoffer tilsettes i vin- Lilla fargestoffer tilsettes rødvin for å få en dypere farge. Hvis tennene dine blir blå/lilla når du drikker den er den mest sannsynlig jukset med! Fargestoffet som brukes til dette inneholder 68% sukker og kalles «Mega Purple». 

Et høyt innhold av sukker- Dette kan være et naturlig innhold av sukker, men er ofte grunnet tilsetting av ekstra sukker. Hvis det er naturlig forekomst, kan det være fordi druene er blitt overvannet. Dette er ikke et tegn på kvalitet. 

Sulfitter- All vin har et naturlig innhold av sulfitter da stoffet finnes i drueskallet og utvikles ved fermentering. Men ved kommersielle produksjon tilsettes det ekstra sulfitter for å kontrollere fermentering, og i noen tilfeller for å drepe bakterier. Viner hvor det star “low-sulfite” eller “no-sulfites,” inneholder kun naturlig sulfitter. 

Sprøytemidler- Vin som ikke er økologisk inneholder rester av sprøytemidler. De sprøytet durene fermenteres med skall, noe som gir et høyere innhold av sprøytemidler siden man ikke skreller bort skallet, hvor konsentrasjon av sprøytemidler ligger. 

Mugg og mykotoxin-Er vanlig stoffer i rødvin, spesielt hvis de produseres i fuktige områder. Mykotoxin er en plantegift. Hvis du får hodepine av rødvin og ikke hvitvin kan det være grunnet mugg eller mykotoxin og ikke sulfitter. I motsetning til vin produsert i USA, må Europeiske produsenter heldigvis teste vinen deres for disse stoffene. 

Velcorin– Er et utrolig helseskadelig kjemisk stoff som dessverre er tillatt å bruke til å drepe bakterier i vin. Det er så skadelig at det kun er trente fagfolk som får lov til å håndtere stoffet og utføre jobben. Ingen får lov til være i nærheten av vinen før etter 24 timer da man ville dø om man fikk i seg vinen! Dette er rett og slett helt utrolig. 

Etter at jeg lærte alt dette har jeg satt helt nye kriterier for vinen jeg drikker, men heldigvis skjer det endringer i denne bransjen også. Bli med meg til Federico for å lære mer … 

carina og federico
Federico lærer meg alt om naturvinen.
san orsi vin
Vinen er tappet og klar for videre lagring og emballasje.
Carina med federico san orsi vin
Druene inspiseres for å se på deres helsetilstand.

Biodynamisk naturvin, Federico og Orsi Vigneto San Vito vingård 

Det første arrangementet og møtet Alessandro hadde satt opp for oss var hos Federico Orsi, gründeren og eieren av Orsi Vigneto San Vito vingård som ligger vakkert til i åsene av Bologna. Her dyrker Federico ikke bare økologisk vin, men biodynamisk naturvin. Dette var mitt første møte med denne typen vin og jeg hadde lenge lurt på hva som var forskjellen på «økologisk» og «biodynamisk» mat og drikke generelt. Ikke minst klinger «naturvin» som musikk i mine ører! 

Tips! lenger ned på siden kan du se video sammen med meg og Federico fra mitt besøk på hans flotte vingård. 

 

Den gode samtalen blant vindruer og spelt 

«Vi vil ha vin med karakter og en sterk personlighet som ikke er standardiserte.», deler Federico ivrig med meg mens jeg knipser bilder og en litt småsvett Alessandro løper rundt og filmer oss. 

Blant ugress, blomster, hvete, spelt og de verdens berømte sorte griser, Mora Romagnola, vokser den kjente druesorten fra Emilia- Romagna området, pignoletto sammen med druesortene alionza, malvasia og albana. Dette er hvitvinsdruer. Røde druesorter som dyrkes hos Federico er barbera, negretto og carbernet savignon. 

Hans særegne naturviner er blitt tatt godt imot hos nye, trendy restauranter og vinbarer og du finner hans vin på vinkartet hos blant annet 108 i København, Twin Gardens i Moscow, i Sao Paulo, London og hos The Four Horsemen i Brooklyn, som er kjent for å sette mat og drikketrender på kartet. 

Hos Federico er det lidenskap, kunnskap og mye arbeid bak hver en flaske. 

 

I takt med naturen 

Biodynamisk produksjon betyr at råvaren(ene) dyrkes i takt med naturen og at man arbeider med dens naturlige terrior (jordsmonn). Man legger vekt på å balansere forholdet mellom jorden, plantene og dyrene som et bærekraftig system uten innblanding utenfra. All biodynamisk produksjon er økologisk, men økologisk er ikke nødvendigvis biodynamisk. 

Biodynamisk landbruk skiller seg ut fra andre typer økologisk landbruk da man bruker en astronomisk kalender for å avgjøre når blant annet planting og innhøsting skal skje. Man benytter også homeopatiske preparater i kompostering. Federico bruker blant annet kuhorn i sin kompost. 

Fokus på slik bærekraftig produksjon har økt de siste årene både i Norge og i Italia, og vi ser en økende trend også når det gjelder vinproduksjon. Dette er gjeldende for hele verden. 

 

 

Meg blant spelt og vin!
Naturvinen til Federico serveres i de beste restaurantene i verden...
vindruer
Vindruer som blir til naturvin

Naturvin- Sunn fermentering

Naturvin er enda et nytt og spennende tema og antall restauranter og barer som server naturviner verden over er økende, også i Norge. Vinmonoplet rapporter om en stor økning i etterspørselen, men dessverre er naturvin produksjonen så ny at den enda ikke er standardisert, noe som gjør at

kategorien «Naturvin» enda ikke kan markedsføres til massene på lik linje som for eksempel økologisk. Dermed må du selv ha litt mer kunnskap og ikke minst spørre når du bestiller eller handler vin.

Den franske naturvin organisasjonen Association des Vins Naturels definerer naturvin slik:

Druene skal dyrkes økologisk eller biodynamisk (altså ingen kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel)

✓ Druene skal håndplukkes

Ingen tilsetning av gjær (spontangjæring) og da gjær fra selve gården.

Ikke tilsatt sukker eller syre

Ingen eller en svært lett filtrering eller klarning

En god naturvin må også ha følgende kriteria:

✓ Bruke “dry farm” metode for vanning. Det vil si kun regn og ingen annen kunstig vanning.

Ha maks 12, 5 % alkohol, helst mindre.

Være sukkerfri. Mindre enn 1 gr. per liter.

Druene må komme fra drueranker som er gamle (35-100 år).

 

Fermenterte helsedråper

Når vi velger å drikke naturvin kan vi begynne å snakke om “en sunnere vin». Naturvin bevegelsen består av produsenter som mener at både smak og kvalitet blir bedre når vinen manipuleres minst mulig. Fraværet av tilsetningsstoffer er også veldig viktig. All naturvin er økologisk, men ikke alle økologisk eller biodynamisk vin er naturvin.

Fermentering er en gjæringsprosess hvor organiske stoffer langsomt brytes ned. I kommersielle vinproduksjon er all naturlig gjær drept og man tilsetter industrilaget gjærsorter. Naturvin blir til når man tillater spontan fermentering og lar druejuice bli fermentert via naturlig gjær som finnes på druene og/eller i dens miljø. Kanskje du har drevet med slik fermentering selv? Surdeig og Kombocha er andre gode eksempler på spontan fermentering.

Ved spontan fermentering utvikles også gunstige enzymer og mineraler, og alt sukker blir spist opp i prosessen. Dette er veldig bra både med tanke på helsen, blodsukkeret og vekten vår. Naturviner filtreres heller ikke og gir et spennende og naturlig resultat. Naturvin er slik Romerne lagde det og bygger på eldgamle teknikker og tradisjoner.

I naturvin vil man finne stor smaksvariasjon og mindre fruktighet enn hva man kanskje er vant til. Dette kan kreve en liten tilvenningsperiode, men jeg lover deg at dette er vinens fremtid og at kroppen din vil takke deg for det!

 

DU KAN BESØKE FEDERICO HER

Stay Connected

More Updates

byggryn salat

Bygg-gryn salat med asparges, eple og mandler

Visste du at bygg-gryn er Norges eldste kornsort? Den er i tillegg supersunn med masse fiber og kolesterol senkende beta-glukaner, bærekraftig og rimelig!

Den er også så smakfull og kan erstatte både ris og pasta samt spises varm eller kald. Skikkelig norsk supermat altså!

I dag har jeg en smakfull og enkel oppskrift til deg med bygg-gryn med nydelig grønnsaker og valgfri ost. Se etter norsk der du kan fordi vi er så gode på akkurat dette med oster!

10 tips til sunnere matlaging og vaner for nyåret

Nytt år og nye muligheter! Jeg elsker å lage mat som smaker godt samtidig som det gjør både kroppen og hode mitt godt.Her får du tips og en påminnelse om hva det kan være lurt å ha fokus på for å lage mat som smaker godt samtidig som det gir deg gode matlagingsvaner og dermed helse i 2024.

Blodtrykk senkende rødbete juice

Visste du at fersk rødbete juice kan være med på å senke blodtrykket ditt på naturligvis uten bivirkninger? Grunnet innholdet av naturlige nitritter utvider juicen blodårene noe som gjør at blodet flyter lettere. Det øker også kroppens oksygenopptak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

juice detox carina

Takk for at du har meldt deg på! Husk å sjekk innboksen din. Har du ikke fått e-post fra meg sjekk spam/søppelkassen din.