Blogg

OLIVENOLJE- NATURENS FLYTENDE GULL

Olivenolje er oljen som presses av frukten oliven, som igjen vokser på trær i sydlige breddegrader. Oljen består av 77 % en-umettet fett, 9 % fler-umettet fett og 14 % mettet fett. Den inneholder også omega-3-fettsyrer. Italia er en av verdens største produsenter og eksportører av nettopp denne oljen. Den supersunne, verdensberømte oljen er en av grunnpilarene i middelhavskostholdet, og spesielt i det italienske kostholdet. Det sies at hver italiener bruker ca. 13 liter olivenolje i året!

Da jeg bodde i Italia besøkte jeg Dievole. Her traff jeg olivenolje ekspert Francesco Marcocci som tok meg på en ordentlig olivenolje smaking på lik linje som man smaker vin. Dette var starten på min utdannelse som olivenolje sommelier.

De dyrebare, helsebringende dråpene helles i små runde kobolt blå glass, man dekker toppen av glasset med en hånd og varmer oljen ved å snurre glasset litt rundt med den andre. Hånden holdes over glasset for å bevare aromaene. Videre lukter man gjerne på oljen før man tar en liten slurk, lager trutmunn og suger inn litt oksygen, akkurat slik som med vinsmaking. Den ekstra oksygentilførselen gjennom munnen gjør at smaken og aromaen forsterkes. 

Smaken av frukt, pepper, bitterhet, gress og smør 

Smaken av olivenoljen betegnes gjerne med ordene: pepper, bitter, gress og smør. Oljen kan også ha en «fruktig» smak eller aroma. 

Det første som slår meg er hvor sterk olivenoljen er! Jeg hoster og griper etter vann. Dette lærer jeg er et godt tegn selv om det ikke oppleves slik akkurat der og da. Min kropps reaksjon er et tegn på at det er masse antioksidanter i olivenoljen og at den dermed er en ordentlig helsebringende og fersk kvalitets olje. «Amato» er det italienske ordet som brukes for å beskrive den ønsket smaken av pepper som begynner ved tungen og gradvis brer seg bak i halsen ved smaking av olivenolje. 

 

Personlighet i en liten flaske 

Nå skal det sies at den sterke opplevelsen jeg hadde ved min introduksjon til olivenolje smaking ikke nødvendigvis er for alle, men jeg vil absolutt anbefale deg å gå til en ordentlig forhandler hvor du kan smake på forskjellige olivenoljer før du kjøper. Det er nemlig utrolig stor forskjell på smak, kvalitet og bruksområde. 

Graden av hvor sterk den grønne, pepper-aktige smaken er varierer ut i fra oliventype og dens terroir (hvor den vokser), utvinningsprosess, kvaliteten og ferskheten av både olivenen og også selve sluttproduktet. Noen er milde, noen er sterkere i smaken, og flere typer oljer vil kunne gi deg en viss form for «kribling» i halsen. Sist nevnte oppleves ikke når den brukes i eller blandes med mat. 

Olivenolje er et veldig spennende og smaksrikt produkt som har vel så mye personlighet og smaksforskjeller som det du finner i vin. I Italia lager også gjerne privat husholdninger sin egen olje ved å høste oliven fra hagen for så å ta de med til et lokalt presseri. Selvfølgelig er alltid ens egen olivenolje «best»! 

Asparges og olivenolje
Extra virgin olivenolje på grønnsaker = god smak + økt næringsopptak.
olivenolje over mat
EVOO over maten din gir god smak, stabilt blodsukker og økt næring.
dievole olivenolje
Olivenolje smaking på gang.

Helse i hver dråpe- EVOO 

Ett høyt inntak av olivenolje, og da en god extra virgin olivenolje, forkortet til EVOO, er uten tvil en av hovedgrunnene til at middelshavskostholdet er så sunt. Vi vet at olivenolje inneholder sunne, en-umettet fettsyrer som demper det dårlige kolesterolet (LDL) og øker kroppens innhold av det gode kolesterolet (HDL). 

EVOO inneholder også store mengder med antioksidanter kalt polyfenoler og blant annet syren squalene, som sies å kunne forebygge kreft, og er også ansett for å være anti-inflammatorisk(betennelsesdempende). Ferskpresset EVOO inneholder også en antioksidant (polyfenol) som heter oleocanthal og som har de samme egenskapene som det smertestillende stoffet ibuprofen. Oljen er en også en god kilde til antioksidanten vitamin E, og plantesterolene B-sitosterol og campesterol. 

Plantesterolene kalles også phytosteroler. De er en gruppe voksaktige fettstoffer, som er plantenes kolesterol. I kroppen vil det kolesterolet vi selv danner, og det som vi får i oss gjennom inntak av mat, føres gjennom tarmen før det går over i blodet. Plantesterolene legger seg som en barriere på tarmveggen og forhindrer at kolesterol går over i blodet, men i stedet forsvinner i avføringen. Derfor kan vi ha nytte av plantesterolene når kolesterolverdiene er for høye. Vedsiden av mosjon og gode livsstilsvaner generelt kan olivenolje gi deg bedre blodverdier. 

 

Vi vet også at et daglig inntak av ca. 2 ss. kvalitets, ubehandlet EVOO: 

✓ Kan forebygge kreft (spesielt brystkreft og krefttyper knyttet til fordøyelsesorganene) 

Kan forebygge hjerte- og karlidelser 

✓ Kan forebygge Alzheimers 

✓ Forbedrer blodtrykket 

✓ Regulerer blodsukkeret 

✓ Styrker immunforsvaret generelt 

✓ Gir næring til hjernecellene 

✓ Smører muskler og ledd 

✓ Metter godt og kan hjelpe deg å regulere vekten 

✓ Kan forebygge diabetes 

✓ Kan forebygge depresjon 

✓ Motvirker osteoporose 

✓ Kan øke levealder (Les mer på side … Blue Zones, Sardenia) 

Men husk; olivenolje helsebringende eller ei, er også veldig rik på kalorier (ca. 100 kcal. per spiseskje) og som med alt annet skal det ikke overdrives. Helhet og balanse er gjeldende her også. Jeg tilsetter 1 ss. i ferskpresset juice hver morgen og kveld og bruker ca. 2-4 ss i min daglige matlaging. 

 

Kjenn din olje- Raffinerte oljer vs. extra virgin olivenolje (EVOO) 

Olivenolje kan variere i fargen fra dyp grønn til sterk gul. Dette har blant annet noe å gjøre med oliven typen og dens modenhet ved presse tidspunkt. Desto grønnere, dypere farge desto mer pepper og bitterhet vil kunne oppleves. En gulere olje er ofte mildere og mer «smør-aktig» i smak. Det sies at en grønnere olje i tillegg har mer antioksidanter, men dette kan også variere. Styr unna bleke oljer da de med all sannsynlighet er raffinerte, bearbeidet oljer! 

For å få både bedre smak og et høyere næringsinnhold i olivenoljen bruker man kaldpressing metoder ved utvinning av oljen. Temperaturen ved produksjon må da være under 27 grader. Kaldpressing må til for at en olivenolje skal kunne bli klassifisert som «extra virgin olive oil». 

Raffinerte oljer som kalles «olive oil/olivenolje» er blitt presset mekanisk under høyt trykk, ofte mer enn en gang, og ved høye temperaturer. Noen bruker til og med kjemiske stoffer for å utvinne oljen og det er noe vi overhodet ikke ønsker å innta! 

Kvaliteten på selve olivenen som oljen utvinnes fra er også av dårligere kvalitet enn den EVOO presses av og kan ha en emmen smak grunnet oksiderte (harske) olivener. 

Slike oljer vil være mer nøytrale i smak og brukes ofte til varm matlaging som steking og frityr og er et mye rimeligere og dårligere produkt. En slik olje har ikke de samme helsefordelene som EVOO. Jeg anbefaler aldri å bruke en olje hvor det står kun enten «olive oil/olivenolje» eller «pure olive oil/ 100 % olivenolje». 

Jeg anbefaler alltid en EVOO enten den skal varmebehandles eller ei. Det vil stå klart og tydelig at innholdet er «extra virgin» og den bør være på en mørk glassflaske. 

Jeg bruker gjerne en litt mer mildsmakende og rimeligere extra virgin olivenolje til steking ol. og sparer 200 kroners flasken, som er veldig smaksrik og av meget god kvalitet, til å helle over buffalo mozzarella, tomatsalat, som salatdressing eller som krydder på toppen av for eksempel supper, grønnsaker, kjøtt eller fisk før servering. Denne varmebehandles ikke. 

 

dievole vin og olivenolje smaking rom
Vakkert vin & olivenolje smaking rom hos Dievole i Toscana.
carina olivenolje smaking
I dag er jeg utdannet olivenolje sommelier, men det begynte her i Toscana.
olivenolje smakin italia
Har du vært med på en ekte olivenolje smaking?

Myten om varmebehandling

Det er faktisk en myte at olivenolje ikke tåler høyere temperaturer og at man ikke bør bruke den til steking eller varm matlaging. EVOO er faktisk veldig varmestabil og tåler høye temperaturer.

Olivenolje består mest av en-umettet fettsyrer som tåler varmebehandling bra.

Olivenolje har et høyt «smoking point» på over 180 grader som vil si at den faktisk tåler veldig høye temperaturer uten at den blir omgjort til transfett-syrer.

Man skal uansett ikke steke på så høye temperaturer da det er helseskadelig og ødelegger vitale næringsstoffer.

De store mengdene med antioksidanter beskytter faktisk både oljen og maten den stekes i fra å tape både næring og beskytter mot utvikling av skadelige stoffer.

Men husk at du uansett oppnår de største helsefordelene fra en god EVOO når du inntar den kald og ikke varmebehandlet.

 

Lykke til!

Carina

carina med olivenolje

Stay Connected

More Updates

byggryn salat

Bygg-gryn salat med asparges, eple og mandler

Visste du at bygg-gryn er Norges eldste kornsort? Den er i tillegg supersunn med masse fiber og kolesterol senkende beta-glukaner, bærekraftig og rimelig!

Den er også så smakfull og kan erstatte både ris og pasta samt spises varm eller kald. Skikkelig norsk supermat altså!

I dag har jeg en smakfull og enkel oppskrift til deg med bygg-gryn med nydelig grønnsaker og valgfri ost. Se etter norsk der du kan fordi vi er så gode på akkurat dette med oster!

10 tips til sunnere matlaging og vaner for nyåret

Nytt år og nye muligheter! Jeg elsker å lage mat som smaker godt samtidig som det gjør både kroppen og hode mitt godt.Her får du tips og en påminnelse om hva det kan være lurt å ha fokus på for å lage mat som smaker godt samtidig som det gir deg gode matlagingsvaner og dermed helse i 2024.

Blodtrykk senkende rødbete juice

Visste du at fersk rødbete juice kan være med på å senke blodtrykket ditt på naturligvis uten bivirkninger? Grunnet innholdet av naturlige nitritter utvider juicen blodårene noe som gjør at blodet flyter lettere. Det øker også kroppens oksygenopptak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

juice detox carina

Takk for at du har meldt deg på! Husk å sjekk innboksen din. Har du ikke fått e-post fra meg sjekk spam/søppelkassen din.