Baking med olivenolje er enkelt, sunt og smakfullt og kan fint erstatte smør i mange oppskrifter. Husk å bruk en god extra virgin olivenolje.
Når det gjelder mel anbefaler jeg at du bruker ur-korn av høy kvalitet som spelt og emmer mel fra Holli Mølle. Det selges i alle helsekostbutikker og Meny dagligvarer butikker.
Olivenolje & honning spelt rundstykker (ca. 8 stykker)
Du trenger:
Til deigen:
- 2,5 dl. lunket vann
- 1 dl. Nocellera del Belice extra virgin olivenolje (men du kan bruke de andre variantene også)
- 1, 5 ts. finmalt Himalaya salt
- 460 gram siktet speltmel
- 1/3 pakke tørrgjær
- 4 ss. flytende honning
Slik gjør du:
- Start deigen med å blande ut gjær i lunket vann og tilsett olje, salt og honning.
- Bland sammen før du tilsetter melet og jobber den til en smidig deig. Vær obs på at mel-mengder kan variere og derfor begynner jeg med det våte slik at jeg kan føle meg frem til riktig mengde. Deigen skal være myk og smidig og litt “smør-aktig”.
- Legg til heving under plast eller et klede i 40-60 minutter.
- Når deigen er klar tar du en mengde deig tilsvarende en tennis ball og elter sammen til et rundstykke. Har du fulgt oppskriften nøye skal det være unødvendig å tilsette mer mel.
- Etterhev i 30- 40 minutter på et stekebrett.
- Pensle rundstykkene med masse olivenolje eller et pisket egg og strø gjerne på sesamfrø før du steker og når de er ferdig hevet.
- Stek på. 225 grader i midten av ovnen i ca. 10- 12 minutter.
- PASS PÅ AT DU IKKE STEKER LENGER ENN AT DE ER BLITT SVAK GYLDNE. Slik beholde de mykhet og fukt.
Lykke til med matlagingen!
Carina
