Om du ikke har fått det med deg har jeg nylig kommet tilbake til Norge fra London hvor jeg har bodd i høst og vinter mens jeg har studert kokkelering og helse på den berømte kokkeskolen Le Cordon Bleu.
Jeg gleder meg til å dele mer med deg i året som kommer. Fortell meg gjerne i kommentarfeltet (helt nederst på innlegget/denne siden) på bloggen min hva du ønsker å lære mer om!
Her får du tips og en påminnelse om hva det kan være lurt å ha fokus på for å lage mat som smaker godt samtidig som det gir deg gode matlagingsvaner og dermed helse i 2024.
10 tips til sunnere matlaging og vaner for nyåret.
1.Planlegg måltider på forhånd
Ta deg tid til å planlegge måltidene for uken. Dette hjelper deg å unngå impulskjøp og gir deg bedre kontroll over ingrediensene du bruker, reduserer matsvinn og kostnader.
2.Velg næringsrike ingredienser
Tenk kvalitet overfor kvantitet. Fokuser på å inkludere næringsrike ingredienser i måltidene dine, som rent kjøtt, fisk, friske grønnsaker, frukt, belgfrukter og fullkornsprodukter og extra virgin olivenolje og godt smør.
3.Reduser bruken av ultraprosessert mat
Begrens inntaket av ferdiglaget eller det vi gjerne kaller ultraprosesserte matvarer som ofte inneholder høye mengder sukker, salt, usunt fett og tilsetningstoffer. Lag heller rettene fra bunnen av så mye som mulig.
4.Utforsk krydder
Bruk krydder og urter for å gi smak til maten i stedet for å ty til salt, sukker eller ekstra fett. Dette gir deg muligheten til å lage velsmakende retter med masse deilige smaker, næringsstoffer og helsebringende egenskaper som krydder ofte har.
5.Kontroller porsjonsstørrelser
Vær oppmerksom på porsjonsstørrelser for å unngå overspising. Å bruke mindre tallerkener kan hjelpe deg med porsjonskontroll.
6.Velg rene og naturlige proteinkilde
Erstatt prosesserte og blandet kjøttprodukter med rene og gode proteinkilder som kylling, (gjerne økologisk og fra dyrevennlige produsenter) vilt, villfanget fisk, skalldyr, ost, bønner, linser, nøtter og frø.
7.Inkluder fiberrike matvarer
Legg til flere fiberrike matvarer i kostholdet ditt, som fullkornsprodukter, frukt og grønnsaker. Fiber bidrar til å øke metthetsfølelsen og støtter fordøyelsen.
8.Drikk mer vann
Husk å drikke tilstrekkelig med vann gjennom dagen. Noen ganger kan tørst feiltolkes som sult, og å drikke vann kan bidra til å redusere overspising. 1, 5- 2 liter vann om dagen er anbefalingen.
9.Fokuser på mer grønnsaker
Fyll halve tallerkenen din med grønnsaker. Dette øker næringsinnholdet i måltidet ditt, gir mat til de gode tarmbakteriene dine og gir kroppen viktige antioksidanter.
10.Eksperimenter med sunne oppskrifter
Prøv nye oppskrifter som er laget med sunnere ingredienser. Dette kan bidra til å utvide smaksløkene og gjøre sunn matlaging mer spennende.
Husk at matglede skal være i fokus og om du velger å lage mesteparten av maten din selv som er råvarebasert er mesteparten av jobben allerede gjort.
Det å endre matvaner og/eller å legge om livsstilen er en gradvis prosess, så ikke vær redd for å eksperimentere og finne ut hva som fungerer best for deg.
Lykke til!
Carina
3 kommentarer
Her kan du legge igjen kommentarer, inspill og spørsmål til meg:)
Godt nytt år til deg! Gratulerer med vel overstått opphold i London!
Jeg har tenkt på innspillet ditt og kommet fram til følgende:
Du er utrolig kunnskapsrik og ser ut til å lykkes med opplegget ditt . Jeg har lært
mye av deg og vil gjerne følge deg videre. Det som er interessant for meg,er gode råd
ut fra din erfaring;enkle,sunne oppskrifter til daglig bruk og råd om daglige rutiner med
mat og kosttillegg. Kort sagt; hva du gjør i det daglige. Du har lykkes med livsstilen din,og
flere burde få kunnskapen din!😄
Klem fra Elisabeth
godt nyttår kjære elisabeth og tusen takk for så hyggelig kommentar og innspill! 🙂 dette tar jeg med meg! Takk!