Blogg

10 tips til sunnere matlaging og vaner for nyåret

Nytt år og nye muligheter! Jeg elsker å lage mat som smaker godt samtidig som det gjør både kroppen og hode mitt godt.Her får du tips og en påminnelse om hva det kan være lurt å ha fokus på for å lage mat som smaker godt samtidig som det gir deg gode matlagingsvaner og dermed helse i 2024.

 Om du ikke har fått det med deg har jeg nylig kommet tilbake til Norge fra London hvor jeg har bodd i høst og vinter mens jeg har studert kokkelering og helse på den berømte kokkeskolen Le Cordon Bleu.

Jeg gleder meg til å dele mer med deg i året som kommer. Fortell meg gjerne i kommentarfeltet (helt nederst på innlegget/denne siden) på bloggen min hva du ønsker å lære mer om!

Her får du tips og en påminnelse om hva det kan være lurt å ha fokus på for å lage mat som smaker godt samtidig som det gir deg gode matlagingsvaner og dermed helse i 2024.

 

carinas sunne kjøkken

10 tips til sunnere matlaging og vaner for nyåret.

1.Planlegg måltider på forhånd

Ta deg tid til å planlegge måltidene for uken. Dette hjelper deg å unngå impulskjøp og gir deg bedre kontroll over ingrediensene du bruker, reduserer matsvinn og kostnader.

2.Velg næringsrike ingredienser

Tenk kvalitet overfor kvantitet. Fokuser på å inkludere næringsrike ingredienser i måltidene dine, som rent kjøtt, fisk, friske grønnsaker, frukt, belgfrukter og fullkornsprodukter og extra virgin olivenolje og godt smør.

3.Reduser bruken av ultraprosessert mat

Begrens inntaket av ferdiglaget eller det vi gjerne kaller ultraprosesserte matvarer som ofte inneholder høye mengder sukker, salt, usunt fett og tilsetningstoffer. Lag heller rettene fra bunnen av så mye som mulig.

4.Utforsk krydder

Bruk krydder og urter for å gi smak til maten i stedet for å ty til salt, sukker eller ekstra fett. Dette gir deg muligheten til å lage velsmakende retter med masse deilige smaker, næringsstoffer og helsebringende egenskaper som krydder ofte har.

5.Kontroller porsjonsstørrelser

Vær oppmerksom på porsjonsstørrelser for å unngå overspising. Å bruke mindre tallerkener kan hjelpe deg med  porsjonskontroll.

6.Velg rene og naturlige proteinkilde

Erstatt prosesserte og blandet kjøttprodukter med rene og gode proteinkilder som kylling, (gjerne økologisk og fra dyrevennlige produsenter) vilt, villfanget fisk, skalldyr, ost, bønner, linser, nøtter og frø.

7.Inkluder fiberrike matvarer

Legg til flere fiberrike matvarer i kostholdet ditt, som fullkornsprodukter, frukt og grønnsaker. Fiber bidrar til å øke metthetsfølelsen og støtter fordøyelsen.

8.Drikk mer vann

Husk å drikke tilstrekkelig med vann gjennom dagen. Noen ganger kan tørst feiltolkes som sult, og å drikke vann kan bidra til å redusere overspising. 1, 5- 2 liter vann om dagen er anbefalingen.

9.Fokuser på mer grønnsaker

Fyll halve tallerkenen din med grønnsaker. Dette øker næringsinnholdet i måltidet ditt, gir mat til de gode tarmbakteriene dine og gir kroppen viktige antioksidanter.

10.Eksperimenter med sunne oppskrifter

Prøv nye oppskrifter som er laget med sunnere ingredienser. Dette kan bidra til å utvide smaksløkene og gjøre sunn matlaging mer spennende.

 

Husk at matglede skal være i fokus og om du velger å lage mesteparten av maten din selv som er råvarebasert er mesteparten av jobben allerede gjort.

Det å endre matvaner og/eller å legge om livsstilen er en gradvis prosess, så ikke vær redd for å eksperimentere og finne ut hva som fungerer best for deg.

Lykke til!

Carina

Stay Connected

More Updates

byggryn salat

Bygg-gryn salat med asparges, eple og mandler

Visste du at bygg-gryn er Norges eldste kornsort? Den er i tillegg supersunn med masse fiber og kolesterol senkende beta-glukaner, bærekraftig og rimelig!

Den er også så smakfull og kan erstatte både ris og pasta samt spises varm eller kald. Skikkelig norsk supermat altså!

I dag har jeg en smakfull og enkel oppskrift til deg med bygg-gryn med nydelig grønnsaker og valgfri ost. Se etter norsk der du kan fordi vi er så gode på akkurat dette med oster!

Blodtrykk senkende rødbete juice

Visste du at fersk rødbete juice kan være med på å senke blodtrykket ditt på naturligvis uten bivirkninger? Grunnet innholdet av naturlige nitritter utvider juicen blodårene noe som gjør at blodet flyter lettere. Det øker også kroppens oksygenopptak.

urte juice

Forfriskende urte-juice!

Denne grønne juicen er super fresh og kombinasjonen av agurk, mynte og basilikum gjørdenne til en vinner og min favoritt juice.
Urter virker antibakterielle og er en god kilde til antioksidanter.

3 kommentarer

 1. Godt nytt år til deg! Gratulerer med vel overstått opphold i London!
  Jeg har tenkt på innspillet ditt og kommet fram til følgende:
  Du er utrolig kunnskapsrik og ser ut til å lykkes med opplegget ditt . Jeg har lært
  mye av deg og vil gjerne følge deg videre. Det som er interessant for meg,er gode råd
  ut fra din erfaring;enkle,sunne oppskrifter til daglig bruk og råd om daglige rutiner med
  mat og kosttillegg. Kort sagt; hva du gjør i det daglige. Du har lykkes med livsstilen din,og
  flere burde få kunnskapen din!😄
  Klem fra Elisabeth

  1. godt nyttår kjære elisabeth og tusen takk for så hyggelig kommentar og innspill! 🙂 dette tar jeg med meg! Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

juice detox carina

Takk for at du har meldt deg på! Husk å sjekk innboksen din. Har du ikke fått e-post fra meg sjekk spam/søppelkassen din.