Blogg

10 enkle byttetriks for sunnere & smakfull matlaging

Det er mulig å få i både pose og sekk- mat som smaker godt samtidig som det gjør godt. Med disse 10 enkle bytte-triksene får du til å lage sunnere mat som gir deg økt næring, bedre helse og spennende smaksopplevelser.

Hvetemel– Hvetemel er et typisk allergen for mange og kan føre til fordøyelsesbesvær. Bytt ut hvetemel med speltmel da det er en kornsort som har like gode bakeegenskaper som hvete, men som mange opplever at de tåler bedre. Dette kan ha sammenheng med at spelt inneholder en annen type gluten enn den man finner i hvete.

Fettkilde– Extra virgin olivenolje er en helsebringende olje som kommer fra olivenfrukten. Den er rik på sunne fettsyrer og i tillegg til hva man tidligere har trodd, er den meget varmestabil og kan brukes til alt av matlaging både varm og kald. Den bør være av typen «extra virgin» for at den skal være av best kvalitet og med høyest antioksidantinnhold.

Sukker– Hvitt raffinert sukker er noe vi bør redusere inntaket av da det er næringsfattig og gir tomme kalorier. Ved å bruke enten kokosblomst sukker, honning eller lønnesirup får du en mer spennende og kompleks smak på maten din samt mer næring og bedre blodsukker-regulering.

Salt– Salt er nødvendig for kroppen vår, men den raffinerte typen som vi ofte bruker gjør mer skade en godt. Om du bytter til u-raffinert salt som havsalt eller Himalaya salt vil du få en helt annen smaks opplevelse og enkelt kunne redusere mengden du bruker da denne typen salt har en kraftigere smak. Du vil også finne flere viktige mineraler i disse salt-typene.

Ferdig krydder- Ferdig krydderblandinger inneholder ofte for mye raffinert salt, sukker og konserveringsmidler. Om du bytter ut noen av disse med salt- typene som er nevnt over og tilfører maten din friske krydderurter som basilikum, koriander, mynte og flatbladpersille, vil du få nye smaksopplevelser samtidig som du øker inntaket av antioksidanter og hjelper kroppen å bedre fordøye maten. Mynte er en kjent fordøyelsesfremmende urt.

Syre- Veldig mange glemmer å balansere maten ut med syre. Dette er ofte det siste elementet som mangler for å få den gode smaken. Om du tilsetter litt fersk lime eller sitron juice i maten din vil du også kunne redusere behovet for salt, samt gjøre fett-rike retter lettere å fordøye.

Ferdig dressing- Ferdig dressinger er ofte en kaloribombe hvor både raffinert fett og sukker brukes. Det er så enkelt å lage din egen! Du får en smakfull og sunn dressing (vinaigrette) ved å piske sammen sennep, litt salt, sitron eller lime juice med extra virgin olivenolje.

Hvit pasta- Om du er glad i pasta kan det være en god ide å bytte den hvite hvetepastaen til en med mer fiber og protein i hverdagen. Utviklingen på belgvekst pasta har vært stor de siste årene og både konsistens og smak er god. Et godt alternativ er enten erte eller linse pasta. Disse er også gluten-frie.

Hvit ris- Liker du ris vil du kunne spare deg for masse tomme kalorier ved å bytte ut den hvite risen med enten vill-ris, sort-ris, byggryn eller bokhvete. Byggryn er et godt alternativ da det er vår eldste kornsort og en sort som dyrkes i Norge. Den er en viktig del av vår matkulturarv, er rimelig og bærekraftig.

Husholdningseddik- Bruker du den typiske 7 % eddiken til å sylte eller lage andre matretter? Da vil du kunne få økt helsegevinst og smaksopplevelser ved å bytte den ut med en u-pasteurisert eplesidereddik. En slik eddik er rik på antioksidanter, mineraler, enzymer og hjelper kroppen å fordøye mat. Den virker også blodsukkeregulerende og demper appetitten.

Lykke til med matlagingen!

Carina

 

Stay Connected

More Updates

byggryn salat

Bygg-gryn salat med asparges, eple og mandler

Visste du at bygg-gryn er Norges eldste kornsort? Den er i tillegg supersunn med masse fiber og kolesterol senkende beta-glukaner, bærekraftig og rimelig!

Den er også så smakfull og kan erstatte både ris og pasta samt spises varm eller kald. Skikkelig norsk supermat altså!

I dag har jeg en smakfull og enkel oppskrift til deg med bygg-gryn med nydelig grønnsaker og valgfri ost. Se etter norsk der du kan fordi vi er så gode på akkurat dette med oster!

10 tips til sunnere matlaging og vaner for nyåret

Nytt år og nye muligheter! Jeg elsker å lage mat som smaker godt samtidig som det gjør både kroppen og hode mitt godt.Her får du tips og en påminnelse om hva det kan være lurt å ha fokus på for å lage mat som smaker godt samtidig som det gir deg gode matlagingsvaner og dermed helse i 2024.

Blodtrykk senkende rødbete juice

Visste du at fersk rødbete juice kan være med på å senke blodtrykket ditt på naturligvis uten bivirkninger? Grunnet innholdet av naturlige nitritter utvider juicen blodårene noe som gjør at blodet flyter lettere. Det øker også kroppens oksygenopptak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

juice detox carina

Takk for at du har meldt deg på! Husk å sjekk innboksen din. Har du ikke fått e-post fra meg sjekk spam/søppelkassen din.