
Prøv å fortell nonna (bestemor) at hun ikke skal steke i olivenolje så tar det ikke lang tid før hun sier noen krasse ord på italiensk til deg!
Alle Middelhavsland har en lang tradisjon med å bruke extra virgin olivenolje i matlagingen også når det gjelder varm matlaging som steking og frityr. Extra virgin olivenolje er det beste og sunneste fettet som vi kan innta både kaldt og varmt.
Extra virgin olivenolje, og ikke olivenolje (alt dette lærer du mer om på kurs) er den beste kvaliteten av olivenolje og som inneholder store mengder med antioksidanter og sunne fettsyrer. Det er denne kvaliteten vi bør se etter og er den eneste klassifiseringen av oljen som vi bør innta og bruke.

Fettsyrene i extra virgin olivenolje er faktisk mye mer varmestabile enn feks. rapsolje og smaken kan heller ikke sammenlignes. Extra virgin olivenolje har en frisk, fruktig, grønn og ren aroma og smak, mens rapsolje er ofte harsk, raffinert og gir dårlig smak til maten. I motsetning til hva man tidligere har trodd, er ikke rapsolje heller særlig helsebringende.
For mange år siden oppstod det en myte om at det var helseskadelig å steke i olivenolje (igjen, merk du skal alltid kun bruke extra virgin), men sannheten er stikk motsatt!
Extra virgin olivenolje:
- Inneholder mest en-umettet (oleic acid, oljesyre) fettsyrer som tåler varmebehandling bra
- Inneholder unike antioksidanter som beskytter både oljen og maten fra farlige stoffer
- Beskytter omega 3 som er svært varmesensitiv fra å harskne
- Øker antioksidant-innholdet i maten
- Du kan til og med frityr-steke i EVOO, spare den og bruke oljen en gang til! Så robust er den.
- EVOO har faktisk et høyt «smoking point» (over 180 grader)
- Steker du EVOO sammen men løk og hvitløk øker den beskyttende effekten
- Marinerer du kjøtt og maten før grilling reduserer du utviklingen av kreftfremkallende stoffer betraktelig.
Har du lyst til å lære mer og bestille min økologisk prisvinnende extra virgin olivenolje fra Sicilia?
Les mer her
