Grønnsakenes kraft
Koking av kraft på grønnsaker, urter og krydder er noe som bør bli en vane. Det er en enkel og sunn måte å gi dybde og god smak til rettene dine på. Mesteparten av det som finnes i butikken av ferdigbuljong og fond, er fullt av sukker, MSG og salt. Det er langt mer helsebringende å koke sin egen kraft. Enkelt er det også.
Det vanligste er å bruke kraft som basis for supper, gryter, sauser og risotto, til å koke ris, linser og andre belgvekster i for å få et resultat med fyldigere smak. Det fine er at du kan lage store mengder av gangen og fryse ned i porsjoner. Ta ut det du trenger kvelden før eller på morgenen, så er det klart til bruk til middag.

Mirepoix – klassisk grønnsakkraft
Mirepoix (fra den franske byen med samme navn) er det franske ordet for en blanding av oppkuttet løk, gulrot og selleri. I fransk kokekunst brukes denne blandingen som basis i svært mange retter, for eksempel supper, gryteretter og sauser. Tradisjonelt er forholdet mellom de tre grønnsakene slik: løk (50 prosent), gulrot (25 prosent) og selleri (25 prosent). Denne kraften vil gi sødme til rettene den brukes i grunnet de søte gulrøttene og løken.
4 liter kaldt vann
2/4 mengde løk
¼ mengde stangselleri pluss toppene
Generell fremgangsmåte på alle typer grønnsakkraft
- Bruk kaldt vann for å trekke ut mer smak fra grønnsakene/urtene.
- Bruk ferske grønnsaker/urter for mest og best smak.
- Grovskrell og grovhakk grønnsakene og gi dem et oppkok.
- Sitrongress og hvitløk kan enkelt knuses med håndbaken for å slippe ut aromaene før de tilsettes i vannet.
- Jo mindre biter du skjærer råvarene i, desto fortere frigis smaken. Dette er praktisk hvis du har lite tid.
- Tilsett eventuelle urter etter oppkok og skru ned temperaturen slik at det småkoker.
- Skum av eventuelle urenheter.
- Småkok grønnsakene i 40–60 minutter.
- Sil av grønnsakene straks etter at kraften er ferdigkokt.
- Bruk en sil og press ut kraften av grønnsakene for å få frem mest mulig smak.
- Ferdig kraft avkjøles og oppbevares i kjøleskapet i 3–4 dager, eller i fryseren i opptil 3 måneder frem til bruk.
- For en dypere smak kan grønnsakene brunes lett i gryten før vannet helles over og kraften kokes.
- Husk at en kraft aldri skal saltes. Da har du lettere kontroll over saltmengden i den endelige retten.
Har du lyst til å lære mer om sunn, plantebasert matlaging da er mi nye bok Carinas sunne kjøkken boken for deg! Les mer og kjøp signert bok på nettsiden min her