Jordbær er et bær som er elsket av både store og små. Den er søt og syrlig og kan brukes til både dessert og som en sunn snacks.
Ville markjordbær har vært kjent siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte først på 1800-tallet. Det var krysninger mellom europeiske og amerikanske (både sør- og nordamerikanske) jordbærplanter som førte fram til den moderne jordbærplanten. Dette ble så videreutviklet til tusenvis av varianter og tilpasset til ulike klima og smaks-egenskaper.
Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder antioksidanter kjent som polyfenoler. Polyfenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene og styrker immunforsvaret vårt og demper blant annet betennelser i kroppen. Jordbær inneholder også mange andre sunne stoffer som vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, folinsyre, kalsium, kalium, jern, natrium, magnesium, fosfor, svovel, sink, silisium, kopper og det kreftforebyggende stoffet ellaginsyre.
Ellaginsyre
Et av de «magiske» stoffene som gjør jordbær så utrolig sunt er en syre som kalles ellaginsyre. Dette er en antioksidant som det er forsket mye på de siste årene og funnene tilsier at dette stoffet forebygger kreft, spesielt i tarmene og prostatakreft, i tillegg til å forebygge hjerte-og karlidelser. Ellaginsyre virker også anti-aldrende samt styrkende på kroppen generelt sett. I tillegg til alt dette smaker bærene fantastisk, spesielt norske, kortreiste jordbær og kan brukes til mye på kjøkkenet.
Forsøk å juice jordbær også!
Strawberry delight
Endelig sommer og norske jordbær kan nytes. Norske jordbær er ekstra søte og smakfulle og de er også kortreiste og dermed rikere på næringsstoffer. Søte, sunne og fristende…
½ kurv med friske jordbær
1 appelsin (uten skall)
2 cm ingefær
1 gulrot
1 håndfull med sitron melisse
Isbiter
Slik gjør du: Juice alt i juicemaskinen minus sitron melissen. Hell juicen i en blender sammen med isbiter og sitron melissen og blend til isen er knust og sitron melissen er blendet.
Godsaker i juicen: Jordbær er rike på antioksidanter som blant annet vitamin C og frøene inneholder stoffer som virker styrkende på immunforsvaret. Ingefær er et naturlig anti-histamin og er perfekt for å lindre symptomer på sommerallergier. Sitron melisse er en antioksidant-rik urt som er bra for fordøyelsen og som også virker betennelsesdempende.
